Stefan Lord segermaskinen En bok om svensk dart, en svensk dartbok eller en bok om dart i Sverige. Oavsett titel eller innehåll på en svensk bok om dart måste ett av bokens avsnitt handla om Stefan Lord.
Det går av flera skäl inte att förbise hans insatser och dessas betydelse för svensk dart och darten i Sverige. För än så länge finns det ingen som haft större betydelse för den svenska darten än Stefan.
Hittlills har hans insatser främst bestått av prestationer i tävlingssammanhang. En del av dessa av enastående märke. Men vem vet vad Stefan kan bidraga med den dag hans aktiva karriär bordläggs. Jag säger bordläggs för det är med Dart som med Golf.
Man kan aldrig bli för gammal för att bli bra. I mer än tio år har han varit bäst i Sverige. Han har inte bara varit bäst utan "outstanding". Eller vad sägs om 21 SM-titlar. 12 i singel, 4 i dubbel och 5 i mixeddubbel.
Mot denna bakgrund blir många förvånade över att han idag är bara 33 år. Den 4 december 1954 på Sankt Eriks sjukhus i Stockholm såg han för första gången dagens ljus. Inte bara födelsen kom att äga rum på Kungsholmen i Stockholm utan även uppväxtåren tillbringades i och på denna stadsdel.
Han genomgick Eiraskolan och Kungsholmsskolan innan han 1969 flyttade till Solna. Efter Grundskolan blev restaurantbranschen och restaurantskolan på Kristinebergs Gymnasium. Arbete på Stadshuskällaren och Hotell Anglais.
Serveringsjobb i samband med Nobelfestligheterna är väl det han minns mest. Ända fram till militärtjänsten 1976 var Stockholms krogar hans arbetsplatser.
TID FÖR PIL
Arbetstiderna i restaurantbranschen är ju inte precis vad vi vanliga människor är vana vid. Unge Lord fick därför en hel del tid över för sig själv. Och denna fritid blev från och med dessa dagar lika med dart.
Den verkliga dartdebuten kom 1969 då en darttavla hängdes upp på Stefans stamställe. Stället hette Charlies Saloon och låg på Kungsholmsgatan. Saloonen var egentligen en countryklubb men gjordes om till pub.
1970 såg Stefan en lapp på en av Saloonens väggar. Där stod att läsa att vem som helst fick vara med i Svenska Mästerskapen (SM) i dart. På den tiden var SM-kvalen utlagda på en mängd olika restauranter och pubar.
Startantalet varierade från ställe till ställe. Saloonen fick ett eget kval med cirka tjugo startande. Spelsättet var 301 med ingång och matcherna spelades bäst av tre set. Vinnaren av kvalet blev kvalificerad till SM-slutspel.
Stefan vann kvalet och lyckades sedan nå kvartsfinalen där slutvinnaren Peter Paulsen dock blev för svår. Denna prestation gav honom en plats i Charlies Saloons dartlag i prippsserien.
SSDC BILDAS
1972 bildades dartklubben SSDCeller Stockholms Super Dart Klubb. Initiativtagare var fyra stockholmskillar. De träffades i London i samband med den första officiella dartlandskampen mot England.
Pojkarna kom att dela rum med varandra under Englandsvistelsen och det var så historien om SSDC började. Stefan har sedan han och de övriga tre bildade SSDC varit klubben trogen. SSDC med Stefan i laget blev snabbt Sveriges bästa.
Idag leder klubben överlägset maratontabellen i såväl Allsvenskan som Stockholmsserien division 1. Självklart har Lords medverkan varit en av huvudorsakerna till att SSDC vunnit så mycket. 1987 bröts dock SSDC:s fina svit.
Sedan 1975 har laget antingen blivit Stockholmsmästare eller Allsvenska mästare. För det mesta både och men 1987 fick laget alltså ingen titel. Stefan har tillsammans med SSDC vunnit inte mindre än sju guld i Allsvenskan och tio gånger har han blivit Stockholmsmästare i lag.
SM
I mitten på 70-talet spelade Stefan i stort sett dart varje dag och varje kväll. Mest träning - men även tävlingsspel. Den regelbundna tävlingsdarten utgjordes i huvudsak av Stockholmsserien på tisdagar och Erics Cup på Old Bowler på onsdagar.
Utöver detta ville Stefan inte gärna missa SM samt Ludvikas och Tennstopets stortävlingar. Stefan ville förstås tävla mer men det fanns inte så mycket mer av utmaningar i Sverige vid denna tid än det som nämnts.
Lord var dock så pass motiverad för att inte låta sig nöjas med detta. De första dartresorna till England och USA blev därför ett faktum 1972. Fram till militärtjänsten 1976 kom Stefans vardag att alltmer bestå av dart.
Våren 1976 kom så äntligen belöningen. Stefan Lord blir för första gången svensk singelmästare i dart. Efter avslutad militärtjänst blev det mest sporadiska insatser inom restaurantnäringen ty darten hade nu definitivt kopplat grepp om Stefan.
Eftersom en dartkarriär även var på gång utomlands bestämde sig Stefan definitivt. 1977 blev året då han skulle satsa allt på darten. Stefan Lord blev yrkesman i dart.
FÖRÄLDRAR
Att som svensk livnära sig uteslutande på intäkter från dartverksamheten förutsätter en hel del. Talang, en orubbig vilja och ett omfattande stöd bstående av dels en ekonomisk och dels en personlig sida.
Talang har han men viljan är nog det som gjort honom till världsstjärna. Ekonomiskt stöd har han haft främst från Kasche Sport AB men också från det Svenska Dartförbundet. Det personliga stödet, främst från Stefans föräldrar, har funnits under hela hans karriär även när det som mest behövdes under hans första proffsår samt tiden strax innan beslutet om proffssatsningen fattades.
Under de första proffsåren bodde Stefan hos sina föräldrar. Han var inte någon besvärlig hyresgäst för under ett flertal år tillbringades den mesta tiden utomlands. Eftersom Stefans far var SAS-anställd kunde Stefan två gånger årligen komma utomlands i stort sett gratis.
Det var således relativt hyfsade ekonomiska villkor bakom Stefan Lords proffssatsning. Efter segern i News of The World 1978 började karriären på allvar. Stefan tillbringade nu väldigt mycket tid i England och USA.
Han var i stort sett endast hemma för att spela SM. Utomlands var han flitigt engagerad i uppvisningsspel och av internationella stortävlingar. England var nu hans arbetsplats. Visserligen fanns Stefan Lords dartpilar i de svenska sportaffärerna.
Vidare såldes det darttavlor med Lords namn på. Dessutom blev det en del uppvisningsspel i Sverige då han var hemma. De huvusakliga inkomsterna förvärvades dock i England. Sverige hade alltså 1978 blivit för litet för vår dartvärldsmästare.
STEFAN PÅ TOPP
Den andra triumfen 1980 i News of The World medförde främst tre saker. Han fick mer jobb, bättre betalt och han blev nu en riktig dartcelebritet. Välkänd över hela världen - definitivt i dartkretsar. Engelsmännen var mycket entusiastiska.
En svensk som två gånger vunnit engelsmännens egen tävling. En tävling med över 300.000 startande. Lord engagerades som prisutdelare vid damtävlingar. Han fick spela utmanarmatcher i olika sammanhang.
Bland annat i engelsk television. Vidare blev han inbjuden till en rad engelska tävlingar. En längre tid for han också runt den engelska landsbygden i bil för att uppvisningsspela på stora pubar, restauranter och Working Mens Clubs som visat intresse för att få se svenske Stefan.
Utöver detta blev han även inbjuden till Thailand, Singapore, Japan,Saudiarabien och USA. Med tanke på det enorma genomslag Stefans News of The World segrar fick i England är det därför mycket intressant att höra Stefans uppfattning om vad dessa betytt för svensk dart.
LANDSLAGET
Stefan menar att Sverige mellan 1975 och 1980 hade fått betydligt fler stora nationella tävlingar. Landskamperna och landslagsutbytet med andra länder hade tilltagit. Sverige var helt enkelt bättre i dart 1980 än fem år tidigare.
Efter Stefans andra vinst i News of the World hände inte något speciellt utan svensk dart utvecklades efter 1980 ungefär som väntat. Idag finns många nationella stortävlingar i Sverige varje månad. Landslagets verksamhet omsätter cirka 200 000 kronor årligen och vi har blivit bättre i dart, mycket bättre än 1980, men vi har ändå tappat mark till våra konkurrentländer.
Stefan menar att hans vinster endast medförde att fler svenskar bara fick reda på vad dart var och inte som man hoppats, även ett ökat antal aktiva spelare i Sverige. News of the World segrarna innebar nog mer att fler i Sverige fick veta vem Stefan Lord var snarare än vad svensk dart innebar.
Toppen på proffskarriären nådde Stefan 1982. Han var då rankad mellan två och fyra i världen. Idag är han fortfarande bäst i Sverige men har givit upp planerna på att återvända till världstoppen. Det får räcka med att vara bäst i Sverige.
Inga större förändringar. Vad tror då Stefan Lord om svensk darts utveckling ? Stefan tror inte på några större förändringar av den svenska darten trots att de administrativa förutsättningarna förbättrats.
Vi kommer precis som tidigare att gradvis få ett bättre landslag och successivt få fler aktiva spelare. Kanske kommer tillströmningen av nya spelare att bli större än väntat. I övrigt kommer troligen inte något banbrytande inom svensk dart att inträffa före 1990 spår vår dubble "världsmästare".
© Copyright 2020 Stefan Lord. All Rights Reserved! Powered by Lelle